Papryka jest królową lata dla wielu osób. Bo lato to nie tylko słodkie owoce z sadu – soczyste gruszki, kwaskowe wiśnie czy słodkie śliwki. To nie tylko szczypiorek czy kalarepa wyciągnięte prosto z ziemi w przydomowym ogródku.
Spis treści
Koniec sierpnia i początek września to tradycyjny czas przygotowywania przetworów. Wekujemy, co popadnie – cukinie, pomidory, patisony. Robimy kompoty ze szklanek (dla niewtajemniczonych – to takie wiśnie), z mirabelek lub z jabłek. Ba, niektórzy wyciągają z komórki lub piwnicy zakurzone balony, żeby przygotować w nich domowe nalewki i wina. Wróćmy jednak do papryki – kompotu czy wina co prawda z niej nie przygotujemy, ale za to do zimowych przetworów nadaje się znakomicie.
Hop papryka do słoika
Pewnie niejedna gospodyni i gospodarz mają swoje tajemne przepisy na przetwory z papryki. Trudno byłoby w tym jednym miejscu zebrać wszystkie. Hmm, w sumie to może dobry pomysł, aby powstał blog poświęcony wyłącznie papryce. Można by zebrać tam najróżniejsze przepisy, a także opinie czy habanero jest lepsze od jalapeño, albo jak ugasić ogień po Carolina Reaper i Trinidad Scorpion.
No ale my takiego bloga nie prowadzimy, dlatego ograniczymy się do TRZECH, ale bardzo ciekawych i w sumie bardzo prostych pomysłów na paprykę.
Paprykowe leczo
Któż nie zna tej potrawy! To tradycyjne węgierskie danie latem gości na stołach w wielu polskich domach. Jest banalnie proste w przygotowaniu – to duszona papryka często z dodatkiem cukinii, bakłażana i kiełbasy/mięsa. Ja dodaję też trochę papryki chilli, by podkręcić smak. Na świeżo smakuje doskonale, ale chyba jeszcze lepiej na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Latem, gdy papryka jest najtańsza, to pozycja obowiązkowa!
Leczo idealnie nadaje się także na przetwory. Do wyparzonego słoika wystarczy wlać wcześniej uduszoną paprykę z cebulą, cukinią i pomidorami. Sugerujemy, żeby nie dodawać kiełbasy czy mięsa do słoika.
Papryka konserwowa
Marynowana papryka znajduje się w spiżarni pewnie każdego polskiego domu. Jest to bowiem doskonała zagrycha na imieninach 😉 A tak serio mówiąc – papryka konserwowa to świetny dodatek do kanapki, czy do kotleta na drugie danie podczas niedzielnego obiadu. Chrupie się ją z przyjemnością. Przygotowanie jest równie proste, jak konsumpcja. Raz, dwa i gotowe. Wystarczy zalać pokrojoną paprykę zalewą octową i odstawić w chłodne miejsce. I gotowe. Marynowana papryka wcale nie jest zmarnowana.
Pasta z papryki
Na koniec coś dla prawdziwych koneserów papryki. Esencja kapsaicyny. Oprócz papryki do pasty używamy co najwyżej czosnku i nieco przypraw. W zależności od tego, w jakiej proporcji użyjemy papryki słodkiej do ostrej, możemy stworzyć pastę, która zaostrzy smak poprawy, albo taką, która wypali wszystkie bakterie w układzie pokarmowym. Wystarczy zmiksować paprykę, zagotować ją i wlać gorącą do słoika. Każdy fan papryki musi tego spróbować. Idealnie nadaje się jako dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej np. do chilli con carne.
Pomysłów na paprykę jest cała masa, zachęcamy do poszukiwania swoich własnych dróg i odkrywania nowości w kuchni. Faktem jest, że papryka jest wdzięcznym warzywem, które odda kucharzowi wiele i pozwoli się przygotować na wiele różnych sposobów.
Last Updated on 24 sierpnia, 2024 by Brzuchpasterz