Stal nierdzewna w kuchni - czy warto?

Urządzanie kuchni to nie lada wyzwanie. Każdy chce, żeby była piękna, ale przede wszystkim praktyczna i łatwa w utrzymaniu. Stal nierdzewna od lat króluje w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych, ale coraz częściej pojawia się też w naszych domach. Czy to dobry wybór? No cóż, to zależy…

Dlaczego profesjonaliści kochają stal?

No właśnie – dlaczego w każdej porządnej restauracyjnej kuchni królują meble ze stali nierdzewnej? Odpowiedź jest prosta: bo się sprawdzają. Kiedy gotuje się dla setek ludzi dziennie, nie ma miejsca na kompromisy. Stal jest po prostu niezniszczalna. Można na niej kroić, stawiać gorące garnki, rozlewać sosy – i nic. Zero problemów. Do tego jest odporna na szok termiczny, czyli można na zimny blat postawić garnek prosto z ognia. Spróbujcie tak zrobić z granitem…

Domowa kuchnia to nie restauracja

Jasne, że w domu nie gotujemy dla tłumów jak w restauracji. Ale czy to znaczy, że stal nierdzewna nie ma sensu? Niekoniecznie. Po pierwsze, wiele osób naprawdę sporo gotuje. Po drugie, nawet jak nie jesteśmy kucharzami-zapaleńcami, fajnie mieć sprzęt, który po prostu działa i nie trzeba się nad nim trząść.

Co można zrobić ze stali?

Praktycznie wszystko. Blaty robocze, zlewozmywaki (te są już właściwie standardem), okap gastronomiczny, fronty szafek, półki, a nawet całe zabudowy. Do tego cała masa akcesoriów – od garnków po sztućce. Można zaszaleć i zrobić całą kuchnię ze stali albo wprowadzić tylko pojedyncze elementy.

Sprzątanie – łatwe czy trudne?

To zależy kogo spytać. Z jednej strony stal jest bardzo higieniczna i łatwo się myje – wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką z detergentem. Z drugiej – żeby wyglądała naprawdę dobrze, trzeba ją regularnie polerować. To trochę jak z nowym samochodem – można go myć raz na miesiąc, ale jeśli chcemy, żeby błyszczał, trzeba się bardziej postarać.

Stal kojarzy się z nowoczesnością i minimalizmem. Ma taki industrialny, surowy charakter. Dla jednych to zaleta, dla innych wada. W końcu nie każdy chce mieć w domu kuchnię jak z programu MasterChef. Można jednak fajnie połączyć stal z innymi materiałami – drewnem, szkłem czy kamieniem. Wtedy wnętrze nabiera przytulności.

Dla kogo to jest?

Stal nierdzewna w kuchni sprawdzi się u osób, które:

  • dużo gotują i potrzebują naprawdę wytrzymałych sprzętów
  • lubią nowoczesny design
  • nie mają problemu z regularnym sprzątaniem
  • cenią sobie higienę i łatwość utrzymania czystości
  • mają odpowiedni budżet

Stal nierdzewna to świetny materiał, ale nie dla każdego. Wymaga pewnej dbałości i ma swoją specyfikę. Jeśli jednak ktoś szuka czegoś naprawdę trwałego i nie przeszkadza mu nowoczesny wygląd – czemu nie? W końcu jest powód, dla którego profesjonaliści wybierają właśnie stal. A może po prostu warto zacząć od małych rzeczy i zobaczyć, jak to działa w praktyce?

By Brzuchpasterz

Nie wiem, czy bardziej wolę jeść, czy gotować. Ale przyznam się Wam, że od pewnego czasu równie mocno podoba mi się blogowanie. Zapraszam do mojego świata pełnych brzuszków.