Czy zrobienie ramenu w domu może być łatwym zadaniem? To zależy, jakie masz doświadczenie w gotowaniu. Bo choć to po prostu zupa, to jednak musisz się do niej co nieco przyłożyć. Przygotowanie ramenu to spory wyczyn!
Spis treści
Ramen to niezwykle popularne danie, które wywodzi się z Japonii. Na początek przygotuj składniki, których chcesz użyć do swojego ramenu. Podobnie jak w przypadku polskiego rosołu, ramen to kluski i bulion, a poza tym warzywa, białko (tofu lub jajka), mięso i wszelkie inne dodatki, które chcesz dodać. Kiedy masz już wszystko gotowe, czas przystąpić do gotowania!
Najpierw rozgrzej trochę oleju w garnku na średnim ogniu i dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj je, aż staną się miękkie, a następnie dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i gotuj go, aż będzie ugotowany do pożądanej konsystencji – wolisz twardszy czy taki nieco rozgotowany? Później dodatki, na które się zdecydowałeś. Na koniec dodaj wybrane przez siebie tofu lub jajo wraz z dodatkowymi przyprawami, które lubisz.
Co powinien zawierać każdy ramen?
Dla klasycznego ramenu bazą jest wywar (bulion) z wołowiny, kurczak, wieprzowiny lub warzyw. Bulion doprawiany jest tare, czyli specjalnym sosem, który jest zwykle wykonany z sosu sojowego i pasty miso. Ten aromatyczny bulion następnie łączymy z makaronem ramen i dowolnym mięsem, najczęściej to brzuch wieprzowy, kurczak lub wołowina. Aby wykończyć danie, można je polać dodatkowymi sosami np. sojowym lub olejem chilli. Miska klasycznego ramenu tworzy z tych wszystkich składników prawdziwą harmonię – kremowy bulion stanowi podstawę dla orientalnych smaków tare, podczas gdy makaron i mięso stanowią „wypełnienie”. Oczywiście uzupełnieniem mogą być także warzywa (dymka, szczypior, kukurydza, papryka) oraz grzyby (szczególnie shitake).
Jakie dodatki można podać do ramenu?
Ramen to uniwersalne danie, które można uzupełnić różnymi składnikami. Wszystko zależy od tego, czy chcesz zrobić klasyczny ramen, czy nieco poeksperymentować. Dodatki do ramenu to najczęściej sos sojowy, który nadaje bulionowi pikantny smak, jajka, które dodają daniu tekstury, oraz grzyby shitake, które nadają mu ziemisty posmak. Inne popularne dodatki to wodorosty, zielona cebula, kiełki fasoli, nasiona sezamu, pędy bambusa i kukurydza. Dzięki tym wszystkim opcjom możesz skomponować swoją miskę ramenu, by zupa była taka, jaką najbardziej lubisz.
Ramen — właściwości zdrowotne
Ramen jest niezwykle zdrowym daniem, ponieważ sam bulion zawiera wiele witamin i minerałów, a makaron dostarcza węglowodanów i białka. Ponadto kombinacja przypraw i smaków użytych do stworzenia bulionu jest również korzystna dla zdrowia. Wykazano, że imbir wspomaga trawienie i pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Z kolei sos sojowy jest bogaty w przeciwutleniacze. Ramen jest także świetnym sposobem na „przemycenie” wartości odżywczych do naszej diety, ponieważ może zwykle zawiera różne warzywa, takie jak marchewka, cebula czy kukurydza.
Jeśli chcesz się zmierzyć z wyzwaniem i przygotować domowy ramen, polecam skorzystać z oryginalnych japońskich przepisów i japońskich książek kucharskich. Bo ramen to nie tylko zupa, to japońska kultura.
Last Updated on 29 października, 2023 by Brzuchpasterz